Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Evropa

Albanija i Grčka će pitanje pomorskog razgraničenja rješavati na međunarodnom sudu

Albanski premijer Edi Rama

Balkanski susjedi Albanija i Grčka saopštili su u utorak da su se dogovorili da će spor, oko svojih pomorskih granica u Jonskom moru, uputiti Međunarodnom sudu pravde u Holandiji.

Zajednička odluka najavljena je tijekom posjete grčkog ministra vanjskih poslova Nikosa Dendiasa Tirani.

“Dogovorili smo se da ćemo ovaj slučaj proslijediti međunarodnoj pravdi”, rekao je Dendias nakon sastanka s albanskim premijerom Edijem Ramom.

Rama je rekao da će iznošenje nesuglasica pred sud u Haagu “(spojiti) tačke na temelju stručnosti suda i međunarodnog pomorskog prava.”

Grčka je nedavno pokrenula inicijativu za razgraničenje svojih pomorskih granica sa susjednim zemljama, usred visokih napetosti – koje su prijetile da će izazvati vojnu konfrontaciju sa Turskom, zbog prava na iskorištavanje energije u istočnom Mediteranu. Atina je do sada potpisala sporazume s Italijom i Egiptom.

Tirana i Atina potpisali su sporazum kojim su definirali svoju pomorsku granicu 2009. godine, kada je Albanijom upravljala Demokratska stranka koja je sada u opoziciji.

Ali Ramini socijalisti, koji su bili tada u oporbi, osporili su sporazum na sudu, tvrdeći da je zemlju koštao 225 kvadratnih kilometara teritorijalnih voda.

Albanski Ustavni sud poništio je sporazum devet mjeseci kasnije, smatrajući ga neustavnim.

“To pitanje neće biti po našem nahođenju, niti grčke strane, već međunarodne pravde i na taj ćemo se način usredotočiti na našu ekonomsku i regionalnu saradnju”, rekao je Rama.

Odnosi između Grčke i postkomunističke Albanije povremeno su bili napeti, uglavnom zbog prava manjinskih zajednica, a albansko ukidanje sporazuma o Jonskom moru 2009. godine bilo je drugo polje napetosti.

Dendias je u utorak rekao da će Grčka uskoro poništiti formalno ratno stanje, koje još uvijek postoji između dvije zemlje od Drugog svjetskog rata, kada su fašističke italijanske snage napale Grčku preko albanske granice, prije nego što su bile prisiljene povući se duboko u Albaniju.

Kao članica Evropske unije, Grčka već dugo podupire želju Albanije da se na kraju pridruži EU bloku.

Vlade u Tirani i Atini rekle su da etnička grčka manjina u Albaniji i veliki broj Albanaca u Grčkoj, koji su tamo emigrirali nakon pada komunizma, služe kao mostovi koji povezuju dvije zemlje.

Izvor: Apnews

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021