Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Akar: Haftarove snage postat će legitimna meta za tursku vojsku, ukoliko napadnu turske trupe u Libiji

Turski ministar odbrane za vrijeme posjete Tripoliju 18. august .2020 godine (Fotografija: Arif Akdoğan - Anadolu Agency)

Snage lojalne libijskom pučističkom generalu Halifi Haftaru bit će smatrane legitimnim metama ako pokušaju napasti turske trupe u Libiji, rekao je u nedjelju turski ministar odbrane Hulusi Akar.

“Ako poduzmu takav korak, neće moći pronaći mjesto kamo bi pobjegli. Svatko bi trebao doći k sebi”, upozorio je Hulusi Akar, naglašavajući da je Haftar ratni zločincac i ubojica.

Tijekom posjete turskim trupama u ratom zahvaćenoj Libiji, Akar je naglasio gotovo 500-godišnje historijske i kulturne veze između Turske i Libije, rekavši da je Ankara sarađivala s legitimnom Vladom nacionalnog jedinstva sa sjedištem u Tripoliju u vrijeme kada su drugi globalni akteri to oklijevali.

Napominjući da je GNA jedina legitimna vlada u zemlji, Akar je dodao:

“Haftarova pučistička skupina i oni koji ga podržavaju pravi su problem u Libiji.”

Akar je rekao da je 21 masovna grobnica, koja je pronađena u gradu Tarhuni, ponovo razotkrila Haftarove masakre.

“Nažalost, svijet nastavlja šutjeti. Ali, mi vjerujemo da GNA neće dopustiti da se ovaj zločin protiv čovječnosti nastavi.”

Pozvao je međunarodne sudove da nastave istragu o Haftarovim ratnim zločinima i pozovu ga na odgovornost za ono što je učinio.

Turska podrška GNA pomogla je u zastavljanju Haftarove ofanzive na Tripoli u aprilu 2019. godine, iza koje uglavnom stoje Rusija, Francuska, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

Akar je se u subotu iznenadno susreo sa visokim libijskim zvaničnicima, dva dana nakon što je Haftar pozvao svoje pristalice da protjeruju turske trupe iz Libije

U pratnji šefa turskog generalštaba, generala Yaşara Gülera i drugih vojnih zapovjednika, Akar se susreo s predsjedavajućim Visokog državnog vijeća Libije, Khalidom Mishriem, ministrom odbrane Salahuddinom Namroushom i ministrom unutrašnjih poslova Fathijem Bashaghom.

“Postigli ste velike stvari, nadam se da ćete sve to ostvariti i da će naša libijska braća nastaviti živjeti u miru i sigurnosti,” dodao je Akar pri susretu sa Bashaghom.

Sa svoje strane, Bashagha je rekao da mu je zadovoljstvo ugostiti Akara i turske vojne zapovjednike, dodajući: “Vi ste naša braća.”

Tursko Ministarstvo odbrane objavilo je da će Akar tijekom posjete posjetiti turske snage u Libiji, dok su libijski zvaničnici rekli da će razgovori biti usredotočeni na vojnu saradnju Tripolija i Ankare.

Turski i libijski zvaničnici dogovorili su se da nastave svoju koordinaciju u pokušaju da odbiju svaku neprijateljsku ofanzivu koja bi mogla destabilizirati Libiju, navodi se u saopćenju vlade u Tripoliju.

Turska je podržala legitimnu vladu GNA sa sjedištem u Tripoliju, šaljući vojne savjetnike, oružje i plaćenike kako bi prošle godine zaustavili ofanzivu pučističkih snaga predvođenih Haftarom sa sjedištem u Istoku.

U novembru 2019. godine, Turska i Libija također su potpisale sporazume o sigurnosnoj saradnji i pomorskom razgraničenju.

Kao dio sporazuma Libije i Turske iz 2019. godine o sigurnosnoj saradnji, turska vojska nastavlja obučavati ​i pružati savjetodavne usluge libijskim snagama. Ankara je također preuzela i uspostavila veliku vojnu bazu Al-Watiya na libijskoj granici sa Tunisom.

Posjeta Akara Tripoliju uslijedila je nakon što je turski parlament prošle sedmice usvojio prijedlog za produženjem mandata turskim snagama u Libiji za 18 mjeseci.

Poharana nasiljem od 2011. godine, sjevernoafrička zemlja postala je mjesto sukoba plemenskih milicija, ekstremista i plaćenika, djelujući kao glavni koridor za prolaz migranata koji su krenuli ka Evropi.

Administracija sa sjedištem na istoku, koju podržava Haftar, bori se protiv legitimne vlade Nacionalnog jedinstva (GNA) sa sjedištem u Tripoliju.

U oktobru su dvije strane postigle sporazum o prekidu vatre, koji se uglavnom poštovao, postavljajući temelje za izbore krajem sljedeće godine.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021