Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Analize i mišljenja

Aja Sofiji vraćen status džamije – Može li se Katolička i Pravoslavna crkva ujediniti protiv Turske?

Predsjednik Erdogan za vrijeme posjete Aja Sofiji

Odluka o pretvaranju Aja Sofije u džamiju dolazi u pravo vrijeme! Turska ovim potezom šalje snažnu poruku islamskom bloku. Kakve reakcije možemo očekivati od Rusije i ostatka pravoslavnog svijeta? Kako će reagovati EU i Vatikan?

Dugi niz godina se vodi rasprava o statusu Aja Sofije, ne samo unutar Turske već i cijelog pravoslavnog svijeta. Aja Sofija je gotovo 481. godinu postojala kao džamija, dok je posljednjih 86 godina služila kao muzej. Sada je ponovo pretvorena u džamiju.

Mnogi raspravljaju o tome da li u Turskoj nedostaje džamija, pa je zbog toga Aja Sofija iskorištena u ovu svrhu. Međutim, gledati iz ovog ugla na turske poteze u pogledu Aja Sofije je pogrešno.

Aja Sofija je simbol nezavisnosti i unutrašnje snage Turske. Svaka država koja se usudi miješati u unutrašnja pitanja, direktno zadire u tursku nezavisnost

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) uputila je određenu vrstu kritika i negodovanja vezano za promjenu statusa Aja Sofije.

Kada je u pitanju istočna crkva, pravoslavni svijet je u prošlosti bio žrtva globalista koji su preko Lenjina i Trockija zatvorili gotovo sve pravoslavne crkve unutar Rusije, istovremeno ubijajući i progoneći milione pravoslavnih vjernika.

Da li su kršćani sa zapada tada stali uz pravoslavne kršćane u Rusiji? Da li se je tada Vatikan pobunio zbog toga što se progone kršćani unutar Rusije? Ne.

Nakon raspada Sovjetskog saveza i pada komunizma, ruska pravoslavna crkva izjavila je kako Lenjinov grob zagađuje zemlju u Rusiji, kako treba biti izbačen van Rusije.

Protiv cijelog pravoslavnog svijeta izvedena je velika operacija ateizacije, dok je ostatak svijeta samo posmatrao.

Današnji pravoslavni svijet je podijeljen, nalazi se u teškoj ekonomskoj krizi i u međusobnim sukobima.

Svi oni koji vjeruju kako će Rusija ili Grčka pokrenuti rat protiv Turske, ne poznaju međunarodnu politiku i strategiju, ili nisu svjesni situacije i odnosa unutar pravoslavnog svijeta.

Turski potez sa Aja Sofijom došao je u pravo vrijeme, ne radi se o ishitrenom već o duboko isplaniranoj državnoj strategiji

Protivnici otvaranja Aja Sofije u Turskoj kažu kako turska lira gubi na vrijednosti, kako da bi se zaboravio ekonomski pad i skrenula pažnja, Aja Sofija je zbog toga otvorena.

Ja se ne slažem sa ovim. Zašto? Svjetska ekonomija je u padu, ne radi se o samo padu turske ekonomije i lire. Niko ne govori kako je u SAD-u nezaposlenost skočila na 50 miliona ljudi, zvaničnici EU i MMF-a govore kako će ova ekonomska kriza biti teža u odnosu na veliku ekonomsku depresiju 1930. godine.

Kada sa geopolitičkog aspekta gledamo na Aja Sofiju, najveća pravoslavna država je Rusija, druga je Ukrajina pa onda Grčka i druge male države. Ukupno u današnjem svijetu ima približno 300 miliona pravoslavaca.

Ruska pravoslavna crkva izjavila je bi ponovno pretvaranje Aja Sofije u džamiju moglo uzrokovati nove napetosti između Turske i Rusije. Međutim, ruska pravoslavna crkva ne upravlja Rusijom niti je bilo kakav ozbiljan faktor odlučivanja.

Rusija je država koja će biti najteže pogođena promjenama u narednom stoljeću. Na jednoj strani nalazi se Kina naspram ruskih interesa u Aziji, na drugoj strani populacija rusa unutar Rusije opada, dok istovremeno se osjeti veliki rast muslimanske populacije.

Koliko decenija će trebati da unutar Rusije i ruske vojske preovlada većinska muslimanska populacija?

Danas se Rusija susreće sa ogromnim padom cijena i potražnje za prirodnim gasom i nafte, vodeći tako tešku ekonomsku bitku za preživljavanjem

Početkom ove godine cijena prirodnog gasa pala je za gotovo 50%, dok je cijena nafte otišla u minus u jednom trenutku. Zbog trenutačne pandemije i ograničenja privrede, dogodio se veliki pad potražnje za ruskim energentima.

Ukoliko pogledamo odnose unutar pravoslavnog svijeta, Rusija i Ukrajina su godinama u oružanom sukobu zbog Krima. Turska je u ovom sukoba posljednjih godina pružila veliku podršku Ukrajini kroz naoružanje i druge oblike saradnje, kao odgovor na ruski ulazak u Siriju.

Rusija se vratila svojoj carskoj politici i otpočela sa kolonijalnom politikom, kakvu smo u prošlosti gledali kod zapadnih država. Rusija je ilegalno okupirala Libiju, dok u Siriji podržava sirijski režim koji je protjerao na desetine miliona ljudi i izvršio masakr nad stotinama hiljada sirijaca.

Sukobi i nesuglasice između Rusije i Turske završavaju dogovorima i sporazumima, jer nijedna strana nije spremna podnijeti ekonomsku težinu potencijalnog rata.

Reakcije EU i Vatikana:  Sukob Turske sa Francuskom i Grčkom oko Libije i istočnog Mediterana

Unutar same EU trenutno postoje velika neslaganja, izlaskom Velike Britanije iz EU došlo je do velikih razilaženja između same Francuske i Njemačke. To u prevodu znači da neće biti nikakvog ozbiljnog i zajedničkog odgovora od država EU.

Slična situacija je i sa Vatikanom, sama činjenica da je Vatikan tek danas reagovao sa saopštenjem o Aja Sofiji govori puno. Vatikan jednostavno nije zainteresovan za ovaj slučaj, naprotiv Vatikanu je lakše prihvatiti da je Aja Sofija muzej ili džamija, nego pravoslavna crkva.

Opšte je poznata netrepljivost i neslaganja između zapadne i istočne crkve.

Pored oštrih i prijetećih izjava, potencijalne blokade odlaska turista na ljetovanje u Tursku, ne vidim nikakve ozbiljnije mogućnosti i korake protiv Turske od strane EU, Vatikana i Rusije.

Zašto je potez sa Aja Sofijom došao upravo sada? Turska otvaranjem Aja Sofije kao džamije šalje važnu poruku Islamskom bloku: Ja sam nezavisni lider i pouzdan partner, Istanbul kao budući svjetski finansijski centar islamskog bankarstva je sigurno mjesto za vaš novac

Trenutačna pandemija iznutra razvaljuje najsnažnije svjetske sile, poput SAD-a i evropskih država. SAD se trenutno bori sa unutrašnjim problemima, koji dovode u pitanje sami opstanak Sjedinjenih Država i to će se i u budućnosti nastaviti.

Američka vojska trenutno posjeduje vojne baze u gotovo stotinu država širom svijeta, među njima i Turskoj. U bliskoj budućnosti SAD, koje su se zabavile sobom mogle bi ostati bez novca za finansiranje ovih vojnih baza. Danas svjedočimo povlačenju američke vojske sa Bliskog istoka, Evrope i Azije.

Turska koristi ovu priliku i nastoji popuniti vakum koji nastaje povlačenjem američke vojske. Turska je poduzela korake i protiv evropskih kolonijalnih država u Africi, posebno protiv Francuske, koja ovih dana nastoji iskoristiti svoje članstvo u NATO-u protiv Turske u Libiji, naravno bez uspjeha.

 “Aja Sofija je vjesnik oslobađanja mesdžidul Akse” – Izjavio je predsjednik Erdogan

Već neko vrijeme tvrdim kako će se u ovoj regiji uspostaviti islamski blok sastavljen od Turske, Pakistana, Indonezije, Malezije, Katara i drugih država.

Prvi koraci ovog pakta napravljeni su prije nekoliko sedmica, a odnose se na uspostavljanje zajedničkog TV kanala, od strane Pakistana, Malezije i Turske, koji će djelovati protiv islamofobije na svjetskom nivou.

Islamski blok će se proširiti i na ekonomski i odbrambeni aspekt čiji će lider biti današnja Turska. Vrlo brzo ćemo svi zajedno gledati povlačenje američkih vojnih baza iz Turske i ostatka islamske geografije.

Autor: Tarık BaşTürk

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021