Connect with us

Hi, what are you looking for?

General Stephen J. Townsend, zapovjednik američke vojne komande u Africi (AFRICOM)

Vijesti

Američka vojska kaže da je Rusija rasporedila više borbenih aviona u Libiji

Rusija je nedavno poslala borbene avione u Libiju, kako bi podržala ruske plaćenike koji se bore na strani pučiste Halife Haftara, priopćila je komanda američke vojske u Africi (AFRICOM)

Vojni borbeni avioni napustili su Rusiju i prvo se zaustavili u Siriji, gdje su “prefarbani kako bi se kamufliralo rusko porijeklo aviona” prije dolaska u Libiju, kaže afrički komandni centar američke vojske.

Ruski borbeni avioni vjerojatno će pružiti blisku zračnu podršku i ofanzivnu vatru za Wagner grupu, koja podržava vojni puč Haftarovih milicija (LNA) protiv međunarodno priznate vlade Nacionalnog jedinstva (GNA), navodi se u izjavi.

“Rusija očito pokušava okrenuti prevagu u svoju korist u Libiji. Baš kao što sam vidio da rade u Siriji, oni proširuju svoj vojni uticaj u Africi koristeći plaćeničke grupe koje podržava ruska vlada, poput Wagnera”, rekao je general američke vojske Stephen Townsend, zapovjednik američkog vojne komande u Africi.

“Predugo je Rusija negirala puni opseg svoje umiješanosti u trenutačni sukob u Libiji. Pa, sada nema negiranja. Gledali smo kako je Rusija dopremala borbene avione četvrte generacije prema Libiji – i svaki njihov korak tokom puta. Niti LNA niti privatne vojne kompanije ne mogu se naoružati, upravljati i održavati ove borbene avione bez državne podrške – podrške koju dobijaju od Rusije “, dodao je.

U izjavi se dalje kaže da je Rusija angažovala Wagner u Libiji, kako bi prikrila svoju izravnu ulogu i zadržala mogućnosti negiranje svojih ilegalnih aktivnosti. Američko zapovjedništvo u Africi procjenjuje da su vojne akcije Moskve produžile sukob u Libiji i uvećale žrtve i ljudske patnje na obje strane.

“Svijet je čuo kako gospodin Haftar izjavljuje da će započeti novu zračnu kampanju. To će biti ruski plaćenički piloti koji lete ruskim zrakoplovima za bombardovanje Libijaca, “rekao je Townsend.

Haftarove snage zaprijetile su prošle sedmice da će napasti turske ciljeve u Libiji, nakon što su primile osam borbenih aviona, uslijed velikih gubitaka, kao rezultat niza uspješnih operacija libijske vojske.

“U sljedećih nekoliko sati bit ćete svjedoci najveće zračne kampanje u historiji Libije”, rekao je Haftarov komandant zračnih snaga Saqr al-Joroushi, dodajući da su svi turski ciljevi “legitimne mete” njihovih borbenih aviona.

Libijsko ministarstvo unutrašnjih poslova iste sedmice izjavilo je da je vlada dobila informaciju da je Rusija poslala osam borbenih aviona Haftarovim milicijama.

Ministar unutrašnjih poslova Libije Fathi Bashagha izjavio je za Bloomberg da je najmanje šest aviona tipa MiG-29 i Su-24, sovjetske prozivodnje, poletjelo iz zračne baze Hmeimeem u Siriji i isporučeni su Haftarovim snagama u Libiji.

Ruske vlasti nisu dale izjavu u vezi s ovim problemom.

“Rusiju ne zanima što je najbolje za libijski narod, ali umjesto toga rade na postizanju vlastitih strateških ciljeva”, dodaje se u priopćenju AFRICOM-a.

Zapovjedništvo je također istaklo da će ruske destabilizirajuće akcije u Libiji također pogoršati regionalnu nestabilnost, koja je pokrenula migracijski val prema Evropi.

Nakon svrgavanja Muamera Gadafija 2011. godine, sadašnja libijska vlada uspostavljena je 2015. godine u sklopu političkog sporazuma predvođenog Ujedinjenim narodima.

Pročitajte još

Vijesti

Libijska nacionalna naftna korporacija (NOC) izrazila je zabrinutost u petak, zbog prisutnosti ruskih i drugih stranih plaćenika na naftnom polju Šarara. Deseci vojnih vozila...

Vijesti

Rusko dopremanje borbenih aviona i oružani napadi u Libiji mijenja prirodu trenutnog sukoba i pojačavaju potencijal rizika za sve Libijce, posebno nevine civile –...

Vijesti

U sklopu libijske vojne operacije “Vulkan bijesa” pod komandom Vlade Nacionalnog jedinstva (GNA), uhvaćena su dva ruska špijuna povezana sa plaćeničkom Wagner grupom, izvijestili...

Vijesti

Američko vojna komanda u Africi, “AFRICOM”, nastoji aktivirati brigadu sigurnosnih snaga specijaliziranu za obuku i pomoć stranim snagama, kako bi odgovorile na zajednička sigurnosna...

Vijesti

Lokalni gradonačelnik u Libiji rekao je u nedjelju da je ruska grupa Wagner, koja je se borila na strani pučističkog generala Halife Haftara, napustila...

Vijesti

Pojedinosti spora između Halife Haftara i ruske privatne vojne grupe Wagner Group pokazuju finansijska i vojna pitanja koja nisu riješena između dvije strane, navodi...

Vijesti

Zvaničnici ministarstva odbrane i zapovjedništva američke vojske u Africi (AFRICOM) rekli su za američki list Washington Examiner da je Rusija ubacila paravojnu grupu u...

Analize i mišljenja

Sigurnosne kompanije koriste se u borbenim žarištima širom svijeta već dugi niz godina. Sigurnosne kompanije još se nazivaju i privatnim plaćeničkim vojskama. Ukoliko želite...

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021