Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Afganistanska vlada traži hitnu pomoć indijskog ratnog zrakoplovstva protiv talibana

Borbeni avioni Dassault Rafale iz indijskog ratnog zrakoplovstva (FOTO: Twitter)

Iako Kabul smatra da je jedini način na koji New Delhi može pomoći je kroz podršku iz zraka, Indija vjerojatno neće sudjelovati u ratu u Afganistanu jer ne vjeruje u takve „mehanizme za borbu protiv terorizma“.


Neviđenim potezom, vlada Ashrafa Ghanija zatražila je “snažnu zračnu podršku” od Indije jer je borba između snaga afganistanske vlade i talibanskih pobunjenika postala sve intenzivnija u posljednjih nekoliko dana, navodi indijski ThePrint.

Afganistanska vlada zabrinuta je da će talibani “definitivno” pojačati nivo nasilja nakon što američke snage završe povlačenje trupa do 31. augusta, pa stoga ideju o potrebi za zračnom podrškom iz New Delhija sada, prema medijskim izvještajima, agresivno forsira vlada u Kabulu. Ovo su potvrdili i izvori u afganistanskoj vladi u izjavi za ThePrint, tražeći anonimnost.

Susret indijskog premijera Narendre Modija sa predsjednikom Afganistana, Ashrafom Ghanijem, u New Delhiju 19. septembra 2018. godine (FOTO: Press služba indijskog premijera)

Vlada u Afganistanu želi da indijske zračne snage (IAF) uđu u zemlju i podrže afganistanske zračne snage, obzirom da je general Kenneth McKenzie, načelnik Centralne komande SAD -a (CENTCOM), jasno rekao da Amerika neće pružati zračnu podršku snagama afganistanske vlade nakon 31. augusta.

Iako zahtjev za zračnom podrškom nije nešto novo, vlada u Kabulu je “izrazito zabrinuta” da će talibani sada ubrzati svoje ofanzivne akcije u cijeloj zemlji jer nastavljaju brzo napredovati. Najnoviji napredak događa se u Mazar-i-Sharifu, gdje su se borbe pojačale u ponedjeljak.

Vjeruje se da je o tom pitanju bilo riječi tokom nedavnog telefonskog razgovora između afganistanskog ministra vanjskih poslova, Mohammeda Haneefa Atmara, i indijskog ministra vanjskih poslova S. Jaishankara.

Međutim, čini se da je New Delhi jasno stavio do znanja da neće moći učiniti “tako drastičan korak” jer Indija nikada nije vjerovala u takve vrste “mehanizama za borbu protiv terorizma”.

“Zračne snage igraju ključnu ulogu u suprostavljanju afganistanskim pobunjenicima, a američke zračne snage, koje dugo predstavljaju ključnu prevaga u Afganistanu, uskoro će biti uklonjene iz računice bojnog polja. Stoga ne iznenađuje da se Kabul za takvu podršku oslanjao na Indiju, jednog od svojih najbližih prijatelja u regiji. No, za New Delhi, čak i uz njegovu ozbiljnu zabrinutost zbog napretka talibana, troškovi pružanja takve pomoći uveliko nadmašuju koristi ”, smatra Michael Kugelman, zamjenik direktora i viši saradnik za Južnu Aziju na uglednom Wilson centru u Vašingtonu.

Dodao je da: „Posljednje što bi Indija htjela je da bude uvučena u rat u Afganistanu i da raspiruje tenzije u odnosima sa Pakistanom, koji su već duboko zategnuti. Korištenje indijske zračne moći u Afganistanu promijenilo bi igru s destabilizirajućim regionalnim utjecajima koje bi New Delhi radije izbjegao.”

Vojni stručnjaci smatraju kako Indija nema kapacitete za jednu takvu operaciju u Afganistanu, posebno kada je riječ o logistici i održavanju letjelica, obzirom na udaljenost Indije i Afganistana i drugih država poput Pakistana i Kine, koje predstavljaju fizičke prepreke između Afganistana i Indije.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021