Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Abdel Fattah El-Sisi naredio da se egipatska vojska pripremi za intervenciju protiv Turske

Pučistički egipatski general Abdel Fattah al-Sisi sa najvišim vojnim generalima egipatske vojske u Kairu

Abdel Fattah El-Sisi naredio je u subotu svojoj vojsci da se pripremi za obavljanje bilo koje misije unutar ili izvan zemlje, usred napetosti zbog intervencije Turske u susjednoj Libiji

Upozorio je i snage odane međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog jedinstva (GNA) u Tripoliju da ne prelazi sadašnju liniju fronta prema pučističkim snagama Halife Haftar na istoku zemlje (LNA).

Turska podrška GNA razbila je 14-mjesečnu opsadu Tripolija od strane snaga lojalnih Haftaru, koje podržavaju Rusija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Francuska.

El-Sisi je u subotu obišao zračnu bazu u blizini egipatske zapadne granice s Libijom, u dužini od 1200 kilometara, gdje je prikazano na egipatskoj državnoj TV kako Sisi posmatra borbene avione i helikoptere kako uzlijeću, i provjeru spremnosti stotina tenkova i oklopnih vozila blizu libijske granice.

“Budite spremni izvršiti bilo koju misiju, ovdje unutar naših granica ili ako je potrebno, i izvan naših granica”, obratio se Sisi egipatskim vojnim pilotima i osoblju specijalnih snaga u bazi.

Ranije ovog mjeseca, Egipat je pozvao na primirje u Libiji kao dio inicijative koju su također podržale Rusija, UAE, Francuska i drugi Haftarovi saveznici.

Dok su Sjedinjene Države, Rusija i UAE pozdravile plan, Turska ga je odbacila kao pokušaj spašavanja Haftara nakon njegovog poraza na bojnom polju.

El-Sisi je u subotu rekao da Egipat ne želi intervenirati u Libiji i uglavnom se zalaže za političko rješenje, ali je dodao da je “situacija sada drugačija.”

“Ako neki ljudi misle da mogu preći liniju Sirte-Jufra, to je za nas crvena linija”, rekao je on pred publikom koja je uključivala i libijske plemenske vođe.

Takođe je rekao da bi Egipat mogao pružiti libijskim plemenima obuku i oružje za borbu protiv “terorističkih milicija”, termin koji Sisi koristi za neke oružane grupe odane GNA.

Međutim, pozvao je dvije zaraćene strane u Libiji da poštuju liniju fronta i vrate se razgovorima.

Turska je proteklih mjesci izvela nekoliko pomorskih i zračnih vojnih vježbi na libijskim obalama i Mediteranu, pokazaljući tim da je spremna direktno uključiti se u zračni, kopneni i pomorski rat u Libiji.

Nakon najava o uspostavljanju turskih vojnih baza u Libiji, Halifa Haftar i njegovi saveznici poput Egipta i UAE zapali su u veliku paniku.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021