Connect with us

Hi, what are you looking for?

Pučistički egipatski general Abdel Fattah al-Sisi sa najvišim vojnim generalima egipatske vojske u Kairu

Vijesti

Abdel Fattah El-Sisi naredio da se egipatska vojska pripremi za intervenciju protiv Turske

Abdel Fattah El-Sisi naredio je u subotu svojoj vojsci da se pripremi za obavljanje bilo koje misije unutar ili izvan zemlje, usred napetosti zbog intervencije Turske u susjednoj Libiji

Upozorio je i snage odane međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog jedinstva (GNA) u Tripoliju da ne prelazi sadašnju liniju fronta prema pučističkim snagama Halife Haftar na istoku zemlje (LNA).

Turska podrška GNA razbila je 14-mjesečnu opsadu Tripolija od strane snaga lojalnih Haftaru, koje podržavaju Rusija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Francuska.

El-Sisi je u subotu obišao zračnu bazu u blizini egipatske zapadne granice s Libijom, u dužini od 1200 kilometara, gdje je prikazano na egipatskoj državnoj TV kako Sisi posmatra borbene avione i helikoptere kako uzlijeću, i provjeru spremnosti stotina tenkova i oklopnih vozila blizu libijske granice.

“Budite spremni izvršiti bilo koju misiju, ovdje unutar naših granica ili ako je potrebno, i izvan naših granica”, obratio se Sisi egipatskim vojnim pilotima i osoblju specijalnih snaga u bazi.

Ranije ovog mjeseca, Egipat je pozvao na primirje u Libiji kao dio inicijative koju su također podržale Rusija, UAE, Francuska i drugi Haftarovi saveznici.

Dok su Sjedinjene Države, Rusija i UAE pozdravile plan, Turska ga je odbacila kao pokušaj spašavanja Haftara nakon njegovog poraza na bojnom polju.

El-Sisi je u subotu rekao da Egipat ne želi intervenirati u Libiji i uglavnom se zalaže za političko rješenje, ali je dodao da je “situacija sada drugačija.”

“Ako neki ljudi misle da mogu preći liniju Sirte-Jufra, to je za nas crvena linija”, rekao je on pred publikom koja je uključivala i libijske plemenske vođe.

Takođe je rekao da bi Egipat mogao pružiti libijskim plemenima obuku i oružje za borbu protiv “terorističkih milicija”, termin koji Sisi koristi za neke oružane grupe odane GNA.

Međutim, pozvao je dvije zaraćene strane u Libiji da poštuju liniju fronta i vrate se razgovorima.

Turska je proteklih mjesci izvela nekoliko pomorskih i zračnih vojnih vježbi na libijskim obalama i Mediteranu, pokazaljući tim da je spremna direktno uključiti se u zračni, kopneni i pomorski rat u Libiji.

Nakon najava o uspostavljanju turskih vojnih baza u Libiji, Halifa Haftar i njegovi saveznici poput Egipta i UAE zapali su u veliku paniku.

 

Pročitajte još

Odbrana i naoružanje

Egipat je posljednjih sedmica rasporedio brojne oklopne snage na granicu sa Libijom, kao jedan od vidova podrške Haftarovim pučističkim snagama na istoku Libije. Turska...

Vijesti

Egipatske vlasti optužile su Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) da su odgovorni za najnovije poraze koje je libijska vojska nanijela milicijama pučističkog generala Halife Haftara,...

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021