Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

50 pakistanskih boraca ubijeno u turskim zračnim napadima u Siriji: Pakistanski zvaničnici

  • Ubijeni vjerovatno pripadaju Zainebiyoun brigadi, militantnoj šitskoj grupi koja se bori u Siriji i Iranu
  • Iranska novinska agencija saopćila je da su 21 pripadnik brigada Fatemiyoun i Zainebiyoun ubijeni u nedavnoj vojnoj akciji

Blizu 50 pakistanskih boraca ubijeno je u vojnim operacijama turske vojske i snaga sirijskog režima u posljednjem velikom uporištu pobunjenika na sjeverozapadu Sirije, objavili su arapski mediji ove sedmice.

Borbe su dramatično eskalirale posljednjih dana na sjeverozapadu Sirije, gdje je Turska u posljednjih mjesec dana poslala hiljade vojnika i vojnih vozila kako bi se suprostavila napredovanju snaga sirijskog režima u posljednjem preostalom uporištu koje drže sirijski pobunjenici.

Turska i Rusija su se nakon pregovora u Moskvi dogovorile o sporazumu o prekida vatre, koji će zaustaviti sukob uslijed kojeg je u tri mjeseca raseljeno skoro milion ljudi.

„Broj ubijenih Pakistanaca je više od 50“, rekao je jedan pakistanski zvaničnik Arapskim novostima pod uvjetom anonimnosti jer nije ovlašten razgovarati s medijima o tom pitanju.

Drugi vladin zvaničnik potvrdio je da je 50 Pakistanaca ubijeno.

Pakistansko ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo na upite Arapskih novosti koje su tražile očitovanje povodom navedenih informacija.

Prema izvještajima medija, brigada Zainebiyoun broji preko 800 pakistanaca koji se bore u Siriji. Borce ove grupe navodno je obučila i trenirala iranska Kuds brigada, vojna jedinica odgovorna za projiciranje iranskog uticaja posredstvom proxy grupa širom Bliskog Istoka.

“Nakon sukoba u sirijskom Idlibu, ubijeni su 21 pripadnik brigada Fatemiyoun i Zainebiyoun,” u nedjelju je izvijestila iranska novinska agencija Hawzah, dodajući da je 18 poginulih pripadalo brigadi Zainebiyoun.

“Ovo nije prvi incident u kojem su pakistanci ubijeni u Siriji”, rekao je pakistanski sigurnosni analitičar Muhammad Amir Rana, dodavši da se pakistanski militanti bore i za DAEŠ i za Assadove snage.

Kazao je da su mnogi Pakistanci također uhapšeni po povratku iz Sirije, ali nisu mogli pružiti tačan broj smrtnih slučajeva.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021