Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

4 turska vojnika ubijena, 9 ranjenih u napadima režimske vojske

Glasnogovornik turskog predsjednika u ponedjeljak je osudio napad režima Bashara al-Assada na turske vojnike na sjeverozapadu Sirije, zbog kojih su četiri vojnika stradala, a devet je ranjeno.

“Želim Allahovu milost za naša četiri vojnika koji su ubijena u Idlibu u napadu režimskih snaga, izraze saućešća njihovim porodicama i brz oporavak ranjenicima. Ovaj napad na tursku vojsku u Idlibu odmah je uzvraćen”, napisao je Ibrahim Kalin na Twitteru.

Kalin je dodao da će počinitelji napada platiti cijenu.

Turska će privesti počinitelje zbog “izdajničkog napada”, napisala je Fahrettin Altun na Twitteru.

Najmanje četvorica turskih vojnika ubijena su kao Šehidi, a devet su ranjeni u intenzivnom granatiranju od strane režimskih snaga na sjeverozapadu Sirije.

Kršenja prekida vatre

Smještena na sjeverozapadu Sirije, provincija Idlib je uporište oporbenih i antivladinih oružanih skupina od početka građanskog rata.

Trenutno je dom oko četiri miliona civila, uključujući stotine hiljada prognanih posljednjih godina od strane režimskih snaga širom ratom zahvaćene zemlje.

Turska i Rusija dogovorile su se u Septembru 2018. godine da Idlib pretvore u deeskalacijsku zonu u kojoj su napadi izričito zabranjeni.

Sirijski režim i njegovi saveznici, međutim, dosljedno su kršili uvjete primirja, izvodeći česte napade unutar zone, usmrtivši najmanje 1300 civila od stupanja sporazuma.

U novom koraku, Turska je 10. Januara najavila da će novi prekid vatre u Idlibu započeti nešto iza ponoći 12. Januara. Međutim, režim i terorističke skupine koje podržava Iran nastavile su svoje napade.

Više od 1,3 miliona Sirijaca preselilo se blizu turske granice zbog intenzivnih napada od početka 2019. godine.

Sirija je zaključana u burnom građanskom ratu od početka 2011. godine, kada je režim s neočekivanom svirepošću napao po antivladinim demonstrantima.

Od tada su stotine hiljada ljudi ubijene, a više od 10 miliona raseljeno, prema UN-ovim dužnosnicima.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021